Microscope: ett fraktalt rollspel

Jag har just skaffat, och för några minuter sen spelat, rollspelet Microscope. Och det var Awesome.

I länken kan man läsa en beskrivning av det. Man skapar en episk (i ordets rätta bemärkelse) historia genom att dela upp den i Perioder (långa delar av tid, tiotals till tusentals år) som sedan delas upp i Händelser (saker som händer, exempelvis ett krig, en vetenskaplig upptäckt, eller ett giftermål) som sedan delas upp i Scener (som besvarar en fråga om Händelsen genom rollspel).

Ett snabbt tips till folk i Sverige som vill köpa det: försök inte köpa det från Indie Press Revolution, de begriper inte å, ä, och ö i adresser. Köp det från Drive Thru RPG.

Jag tänkte skriva en rapport om vårt spel här, och jag skriver den i in-game-kronologisk ordning - vi spelade alltså inte sakerna i den ordning som står. Det är nog uppenbart vad som är Perioder, Händelser och Scener.

Premiss: Kejsardömets väg mot ruin
Premissen förklarar hela historien med en mening.

Palett
I paletten får alla spelare säga saker som de vill ha med i spelet (JA) , och saker som inte får vara med (NEJ). Det är inte säkert att alla JA-saker kommer med, någon måste spela på dem för att de ska hända.

JA
-Odödlig kejsare (det visade sig att kejsaren dör, men återföds i en ny kropp)
-Gigantiska amfibier är transportmedel (man rider på grodor!)
-Krutvapen (kom aldrig upp)
-Minnesförstärkande drog (kom aldrig upp)

NEJ
-Folk som föds (vi trodde länge att bebisar kom fram ur tomma luften, men det visade sig att alla barn förlöstes med kejsarsnitt)
-Intelligent liv på andra planeter (vi spelade bara på en planet, och det var typ fantasy, så...)
-Moderna vapen

Period 1: Kejsardömets grundande
En tid då kejsardömet skapas.

I kejsarens palats byggs en hemlig lönngång till hans sovrum för att man ska kunna fängsla honom om det behövs.

Period 2: Upprorens tid
En tid då folket reser sig mot kejsaren.

Vid en överklassfest hos familjen Taximus så avslöjar fru Taximus att fadern till hennes son, Absalon, är kejsaren! Hon säger att kejsaren är svag och måste avsättas. Gästerna håller med, och det ser ut som om fru Taximus kommer att leda ett uppror. Absalon själv står samtidigt och gnager på ett stearinljus. Plötsligt stormar kejsarens soldater festen! De tar fru Taximus till fånga och släpar bort henne, men Absalons syster Azalea tar tag i Absalon och rusar ut genom en lönndörr. De lyckas båda undkomma.

Absalon Taximus bildar en folkarmé för att störta kejsaren.

Kejsaren utökar sin egen armé för att kunna stå emot upproret.

En man vid namn Antivirus deltar i ett inträdesprov till armén, som går ut på att tjugofem personer slåss mot varandra, och den som segrar får bli med i armén. Antivirus förlorar men överlever. Trojan, en gammal klasskamrat till Absalon, förlorar också, och överlever.

Antivirus beger sig till ett värdshus i närheten för att dränka sina sorger. Medan han häver öl efter öl svär han att en dag ska han tjäna och beskydda en kejsare - någon kejsare.

Kejsaren har byggt upp sin armé och är redo att slå till mot rebellerna, men de slår till först.

Absalon leder sin armé till huvudstaden och tar över den.

Kejsaren är barrikaderad i sitt rum i palatset tillsammans med en livvakt, och fru Taximus(!). Utanför försöker rebellerna, med Absalon i spetsen, bryta ner dörren. Från sin balkong tittar kejsaren lugnt ut över den uppretade folkmassan. Han vet att det alltid kommer att finnas en kejsare, oavsett vad som händer med honom. Plötsligt ser livvakten en dörr öppna sig i väggen. Det är den gamla lönngången till kejsarens rum! Han försöker få kejsaren att fly genom den, men kejsaren är redo att möta sitt öde och vägrar. Rebellerna förstör dörrens gångjärn och stormar in. Livvakten dödar flera, men faller snart. Absalon kommer in i rummet, och hans rebeller släpar fram kejsaren till honom för det dödande hugget. Absalon höjer sitt svärd... Då ropar fru Taximus: "Han är din far!" Absalon stelnar till... och sänker svärdet.

Efter detta träffar Antivirus Azalea, som förför honom. Han blir Azaleas tjänare.

Period 3: Taximusdynastin
En tid då Absalon Taximus styr kejsardömet.

Absalon grundar Grodriddarna.

Period 4: Kejsardömet är splittrat i två
En tid då det finns två kejsardömen.

Azalea gör uppror, avsätter sin bror Absalon, och kejsardömet delas i två. Azalea styr den västra delen.

Två kejsare föds: en i det västra kejsardömet, och en i det östra.

Azalea upptäcker kejsaren i sitt rike, som då är två år gammal. Han heter Ensiladeas.

Azalea har ett möte med sina rådgivare för att besluta vad som ska göras med Ensiladeas. Där finns också barbarhövdingen Takuz från norr, vars rike är allierat med Azaleas. Ensiladeas själv vaktas konstant av Antivirus, som äntligen hittat en kejsare och vill skydda honom till varje pris. Azalea skulle helst se att Ensiladeas dog, så han inte kan utmana hennes makt. En av Azaleas rådgivare erbjuder sig att uppfostra pojken på sitt slott, där han är säker från alla faror, men Azalea säger att hon behöver rådgivaren här. Takuz säger att han kan uppfostras hos barbarerna: ingen anfaller barbarer, de anfaller andra! Azalea är inte säker på att han kan få en civiliserad uppfostran där, men Takuz säger att de kan ta med rådgivaren. Rådgivaren säger desperat att han är för gammal för en sådan resa. Då föreslår Takuz att de tar med Antivirus; han är stark, frisk, och redo att dö för Ensiladeas. Och så bestäms det.

Antivirus, Takuz och Ensiladeas reser genom en bergsklyfta på väg mot barbarernas land. Av någon anledning vägrade deras grodriddjur att gå in i klyftan... Natten faller på och de behöver någonstans att sova. De hittar en grotta. Antivirus går in först för att se så det inte finns något farligt, som grodhörningar. Plötsligt slits hans svärd ur handen på honom och flyger iväg in i mörkret! Han drar sin dolk, men den flyger också iväg! Antivirus ropar till Takuz att skydda Ensiladeas, och försöker hitta sina vapen. Utanför grottan hoppar en stengolem plötsligt ner framför Takuz. "Lösenord?" säger den "...Stengolem?" säger Takuz. "Rätt", säger golemen. Takuz ber den lägga en stor sten framför grottöppningen, och den gör så. Det blir kolmörkt i grottan för Antivirus, och några panikslagna sekunder senare krossas hans skalle av grottans ande, som var den som tog hans vapen. Takuz fortsätter med Ensiladeas, och golemen. Ett gäng banditer längs vägen ser Takuz komma runt ett hörn, och rusar mot honom för att anfalla... och då kommer golemen efter Takuz. Banditerna får panik, vänder och flyr uppför sluttningen. Golemen rusar efter och börjar mosa banditer. Den våldsamma striden får bergväggen att rämna, och ett stenras utlöses mot Takuz och Ensiladeas! Takuz rusar med pojken genom klyftan, och lyckas precis undkomma. Medan Takuz pustar ut, så kommer en flock hungriga grodhörningar ut ur en grotta i närheten. Takuz suckar, och drar sitt svärd...

Period 5: Kriget mellan nationer
En tid då de båda kejsardömena krigar mot varandra.

Ensiladeas är nu det västra rikets kejsare, och gift med en kvinna vid namn Tortiláz. Han mördas av några av Azaleas gamla anhängare.

Tortiláz tar över styret av det västra riket, och startar krig mot det östra riket.

Trojan, Absalons gamle klasskamrat, bildar en armé och för att försöka skapa ett tredje rike.

Tortiláz sluter pakter med demoner för att få ett övertag i kriget.

Period 6: Solen går ner för (och bränner upp) kejsardömet
En tid då kejsardömet förgås i solens eld.

Efter att kejsardömet har bränts så tar barbarer över och återbygger kejsardömets gamla områden.

Berättelsen om Antivirus har överlevt, och den blir en folksaga som sprids över hela världen.

SLUT

Allt detta skapades under cirka tre timmar, och vi ska spela igen och bygga ut historien ännu mer. Antivirus var ett bra exempel på hur awesome det här spelet är. Första gången han dök upp var när vi spelade Scenen då Azalea och hennes rådgivare diskuterar vad som ska göras med Ensiladeas. Då var han bara en random vakt som verkligen ville beskydda den unge kejsaren. Sen spelade vi Scenen där han dog, och då var han fortfarande en random vakt som dog, vem bryr sig? Men sen började hans backstory byggas ut bit för bit, tills den allra sista Händelsen som vi spelade var att Antivirus liv blev en folksaga. Vi kommer säkert att hitta på mer om Antivirus i framtiden.

Framtiden... snart är det Prolog. Där det säkert kommer att bli någon timme här och där över. Där det säkert kommer att finnas läsare av min blogg. Som säkert inser att det här måste spelas.

Kommentarer
Postat av: KArin

Vill spela, det låter värkligen awesome!

2012-01-27 @ 10:12:39
URL: http://dftbawesome.webblogg.se/
Postat av: siggy

hmm... kan hända, kan mycket väl hända

2012-01-30 @ 05:04:11
URL: http://sigridsresor.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0